dkalo's blog

The story of my.. failure

with one comment

Μέχρι πριν λίγες μέρες συνεργαζόμουν με μία soon-to-be startup.. Καλώς ή κακώς, δίκαια ή άδικα, διακόψαμε την συνεργασία μας και τώρα θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό των λαθών που έγιναν και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να μην βρεθεί και κάποιος άλλος στην θέση μου.

Ας κάνω ένα μικρό review της όλης συνεργασίας..

Τέλη 2006 μέσω κοινού γνωστού ήρθα σε επαφή με την startup και ξεκινήσαμε την συνεργασία μας. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2007, η συνεργασία μας ήταν ξεκάθαρη, έκανα κάποια βασικά πράγματα, δεν πληρωνόμουν γιατί δεν υπήρχαν τότε λεφτά, φοιτητές ήταν και τα παιδιά που το είχαν, κάποιος επενδυτής δεν υπήρχε, οπότε ήταν καθαρά εθελοντική εργασία. Εμπιστευόμουν αυτούς που το είχαν -αν και τότε δεν είχαμε καν γνωριστεί από κοντά- και τον λόγο τους: “όταν έρθουν λεφτά από κάποια διαφήμιση, θα πληρωθείς”. Δεν με πείραζε, δεν είχα κανένα πρόβλημα, γούσταρα αυτό που έκανα, τα 100-200-500€ δεν θα μου άλλαζαν την ζωή, οπότε δεν είχα δώσει και ιδιαίτερη σημασία στο οικονομικό.

Τον Δεκέμβρη του 2007 μετά από συνάντηση που είχα με τους ιδιοκτήτες της startup, αποφασίσαμε να ασχοληθώ πιο ενεργά με το site, αναλαμβάνοντας διοικητικές αρμοδιότητες, προσαρμοσμένες κυρίως στο HR Department. Επειδή όμως οι ρόλοι δεν ήταν ευδιάκριτοι, όλοι τρέχαμε για όλα. Είχαμε γίνει μια παρέα, με έναν κοινό στόχο, να προωθήσουμε και να βελτιώσουμε όσο μπορούμε το site. Και κόντρες υπήρχαν, και διαφωνίες. Αυτό δεν είναι κακό αυτό, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα, μέσα από τις συγκρούσεις που κατά καιρούς υπήρχαν καταλήγαμε πάντα σε κάτι καλύτερο και πιο δημιουργικό.

Μέχρι που φτάσαμε στον Μάη του 2008, που μετά από μία συζήτηση, είδαμε ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές οπότε δώσαμε τέλος στην συνεργασία μας φιλικά.

Κέρδισα πολλά πράγματα, πολλές εμπειρίες που σίγουρα θα μου φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Θα προσπαθήσω να τις μοιραστώ μαζί σας για να μην κάνετε και εσείς τα ίδια λάθη..

  1. Είτε είσαι ο εργοδότης, είτε είσαι ο εργαζόμενος, οφείλεις να ξεκαθαρίσεις από την πρώτη μέρα τι ζητάς από την άλλη πλευρά και τι είσαι έτοιμος να προσφέρεις. Μην μένεις στο “κάτσε να δούμε πώς θα πάει και μετά βλέπουμε..”, δεν είναι αρκετό, δεν είναι ξεκάθαρο και μπορεί εύκολα να καταστρέψει μία συνεργασία. Αυτό πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η συνεργασία αλλά και κάθε φορά που αλλάζουν οι υποχρεώσεις και τα ζητούμενα από τον εργαζόμενο.
  2. Βρες χρηματοδότη. Κάποιος πρέπει να πληρώνει τα έξοδα της startup όσο τα έσοδα της δεν αρκούν. Ειδικά αν πρόκειται να συνεργαστείς και με άλλα άτομα, που δεν έχουν την ίδια τρέλα (για να το πω κομψά) με το project σου για να δουλεύουν επειδή το γουστάρουν ή επειδή είναι κάτι δικό τους. Όλοι όσοι είναι υπάλληλοι, το κάνουν γιατί θέλουν και τα λεφτά. Μπορεί να τους αρέσει το project, αλλά δεν συνεργάζεστε μόνο επειδή τους αρέσει το project.
  3. Δεν έγινε κανείς αυθεντία επειδή διάβασε μία έρευνα, έκανε 2 search στο google και μίλησε με ένα άτομο. Ούτε έκανε έρευνα αγοράς έτσι για το προϊόν του. Αν θες να μάθεις κάτι για ένα συγκεκριμένο θέμα, μίλα με ανθρώπους που το ξέρουν from the inside, όχι με “τον ξάδερφο του μπατζανάκη”.. Γράψου σε forum, πήγαινε σε συναντήσεις και συνέδρια, γνώρισε και συζήτησε με ανθρώπους που ΞΕΡΟΥΝ. Επειδή σε κάθε περίπτωση, 10 πηγές δεδομένων, είναι καλύτερες και πιο αξιόπιστες από 1 πηγή.
  4. Closed alpha και beta. Μεγάλα κεφάλαια. Δοκίμασε το site σου. Τρέξ’ το, δες τι προβλήματα έχει. Ζήτα την γνώμη φίλων σου, ενθάρρυνε τους να κάνουν invite τους δικούς τους φίλους.. Act virally from day 0. Το μυαλό το δικό σου και των συνεργατών σου δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο. Άνοιξε το site σου σε διαφορετικούς ανθρώπους, μάζεψε γνώμες, δες τι προβλήματα έχεις και προσπάθησε να τα λύσεις. Όταν θα ανοίξεις το site στο ευρύ κοινό δεν πρέπει να ‘χεις σοβαρά προβλήματα. Μία κακή πρώτη εντύπωση ίσως να είναι και η τελευταία εντύπωση κάποιου, και αυτό δεν το θες.
  5. Scaling. Τώρα το site έχει 5 πράγματα πάνω. Όταν θα έχει 3000 πράγματα θα μπορεί να τα υποστηρίξει ή θα τρέχεις να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα?
  6. Open your mind σε νέα πράγματα, ιδέες και προτάσεις. Ζήτα την γνώμη των συνεργατών σου. Σκοπός δεν είναι να περάσει το δικό σου, σκοπός είναι να φτιάξεις κάτι καλό, κάτι ενδιαφέρον. 2-3-5 μυαλά που λειτουργούν ως ομάδα μπορούν να σκεφτούν πολύ πιο αποτελεσματικά από 2-3-5 μυαλά που λειτουργούν αυτόνομα. Σίγουρα τις αποφάσεις τις παίρνει ένας, αλλά είναι πιο εύκολο να φας καλύτερα όταν έχεις δέκα πράγματα στον κατάλογο για να διαλέξεις παρά όταν έχεις μόνο ένα. Έτσι, ακόμα και αν δεν ακούσεις κανέναν από τους συνεργάτες σου, τους δείχνεις έμπρακτα ότι τους υπολογίζεις και αρχίζουν να νιώθουν το project και δικό τους.

Σε γενικές γραμμές εγώ αυτά τα λίγα πράγματα έμαθα από την πρώτη μου startup εμπειρία. Όσο περνάει ο καιρός και όσο πιο μέσα μπαίνω σε αυτό το κομμάτι τόσο περισσότερα πράγματα έχω να μάθω. Σίγουρα όμως, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οπότε…

Advertisements

Written by dkalo

May 10, 2008 at 15:26

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] ότι έχω αρχίσει σιγά σιγά να μπαίνω στο κλίμα. Έχω ήδη full time εμπειρία από μία startup ενώ αυτή την περίοδο blog-άρω στο pestaola.gr και […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: