dkalo's blog

Web 2.0 services

leave a comment »

Τον τελευταίο καιρό μονίμως ανακαλύπτω νέες υπηρεσίες στο Internet.. Ενδιαφέρουσες, απλές και λειτουργικές.. Νομίζω δηλαδή.. Θα προσπαθήσω να τις αναφέρω και να δω αν τελικά είναι χρήσιμες και έχουν να προσφέρουν κάτι, ή αν απλά είναι κάποιο trend που λίαν συντόμως θα περάσει.

Ας ξεκινήσουμε από την “μάστιγα” του παγκόσμιου web, το Facebook. Προσωπικά, το θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο, αρκεί να μην είναι όλοι οι φίλοι σου στην σχολή σου ή να βλέπεστε κάθε μέρα. Οι περισσότεροι από τους φίλους μου, σπουδάζουν στο εξωτερικό, οπότε βλεπόμαστε σχετικά λίγο μέσα στον χρόνο. Χριστούγεννα, Πάσχα (αν συμπίπτει το καθολικό με το ορθόδοξο) και καλοκαίρι. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο, τα προγράμματα όλων μας είναι ιδιαίτερα πιεσμένα, οπότε είναι σχετικά δύσκολο να συγχρονιστούμε στο msn ή να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Το να στείλεις mail είναι κουραστική διαδικασία, και συνήθως πρέπει να ‘χεις κάτι να πεις.. Δεν στέλνεις mail για να πεις “ένα γεια”.. Τουλάχιστον όχι εγώ. Οπότε τι μένει? Το wall του facebook. 1-2 γραμμές, με ένα “τι κάνεις” και “τα νέα σου” will do the job. Αυτή η συντομία των wall messages είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του facebook, ακόμα και αν δεν έχεις χρόνο, δεν μπορεί να μην έχεις χρόνο να γράψεις 2 γραμμές. Ακόμα και στο 10λεπτο break που κάνεις από το διάβασμα/project σου, μπορείς να απαντήσεις.. Ή απλά να βολτάρεις και να δεις τις φωτογραφίες των φίλων σου, να δεις τι κάνανε χθες και πώς περάσανε..

Οπότε: Σίγουρα χρήσιμο, ενδιαφέρον και με τα διάφορα applications μπορείς να κολλήσεις άπειρες ώρες..

Πάμε τώρα στην νέα μόδα, το twitter. Αυτοπεριγράφεται ως microblogging site και προσωπικά θα συμφωνήσω. Με 140 μόλις χαρακτήρες, έχεις την δυνατότητα να μοιράσεις ένα ενδιαφέρον link που είδες κάπου, ένα τραγούδι που άκουσες και σου άρεσε, μια ταινία που είδες.. Ή απλά να πεις τι κάνεις εκείνη την στιγμή.. Μπορείς να ζητήσεις απόψεις από πολλούς ανθρώπους για ένα θέμα που σε απασχολεί σε μόλις 140 χαρακτήρες.. Γενικά, είναι ο εύκολος τρόπος να blog-άρεις, ακόμα και αν βαριέσαι να γράφεις κατεβατά (σαν αυτό εδώ πχ).

Οπότε: Προσωπικά μου αρέσει. Παρακολουθώ διάφορους ανθρώπους που δεν ξέρω προσωπικά αλλά έχουν κάτι να πουν -ή τουλάχιστον έτσι νομίζω.. Μ’αρέσει να διαβάζω μικρο-απόψεις τους, ανοίγει το μυαλό μου.. Τώρα, αν το twitter ήταν “Πήγα για μπάνιο, έφαγα σουβλάκια, το βράδυ θα πάω Guzel”, μάλλον θα μου ήταν άχρηστο.. Συνεπώς, το twitter έχει ακριβώς τόση αξία όση και τα άτομα που ακολουθείς.

Last.fm, εδώ και 3 περίπου χρόνια, ο καλύτερος ραδιοφωνικός σταθμός στο internet. Ο λόγος? Απλούστατος, επιλέγεις το είδος της μουσικής που θα ακούσεις, κάθε ώρα.. Χωρίς διαφημίσεις και με την δυνατότητα να προσπερνάς τα τραγούδια που δεν σου αρέσουν. Και ανακαλύπτεις και νέα τραγούδια.. Είτε ακροατής, είτε dj, μόνο κερδισμένος βγαίνεις..

Οπότε: Αγαπάμε την μουσική, μισούμε τις διαφημίσεις, οπότε ο last.fm είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη των χρηστών στο internet. Το μόνο που μένει είναι βρεθεί τρόπος να ακούμε last.fm και στο αυτοκίνητο..

Ο Kevin Rose το 2004 άνοιξε το digg.com. Η φιλοσοφία πίσω από το digg είναι πολύ απλή. Βρήκες στο web ένα ενδιαφέρον άρθρο, ένα video που σε έκανε και γέλασες ή απλά μια ωραία φωτογραφία? Τώρα, κάνοντας απλά ένα click, μπορείς να την μοιραστείς με άλλους χρήστες.. Βέβαια, αν δεν έχεις άπειρο χρόνο να ψάχνεις, δύσκολα βρίσκεις κάποιο ενδιαφέρον άρθρο στην πρώτη σελίδα.

Οπότε: Πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα, που μπορείς να βρεις πολλά -και κυρίως- ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά έχει δύο βασικά προβλήματα. Αφενός θέλει να ψάξεις για να βρεις κάτι καλό μιας και στις πρώτες σελίδες συνήθως εμφανίζονται links πιο χαλάρα ή που απλά έχουν έναν catchy τίτλο. Αφετέρου, και εδώ οι χρήστες έχουν το πάνω χέρι, δηλαδή αυτοί αποφασίζουν τι θα “προωθηθεί” και τι όχι. Οπότε είναι καθαρά θέμα διάθεσης του κοινού τι θα διαβάσεις..

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το del.icio.us, social bookmarking που σου επιτρέπει να κρατάς τα προσωπικά σου bookmarks, να τα οργανώνεις με tags και να τα μοιράζεσαι με φίλους σου που θεωρείς ότι τους ενδιαφέρει αυτό που μόλις βρήκες. Add-ons για del.icio.us κυκλοφορούν διάφορα, κάνουν καλή δουλειά, και δίνουν αυτό το extra something στο del.icio.us.

Οπότε: Απλά, εύκολα και γρήγορα αποθηκεύεις το link που σου άρεσε.. Είναι εύκολα προσβάσιμο από παντού και μπορείς να βρεις “εκείνο το ωραίο video που είχα δει στο youtube αλλά δεν θυμάμαι πώς το είχα ψάξει”.

Εν κατακλείδι, οι web 2.0 υπηρεσίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες (για μένα), έχουν πράγματα να σου προσφέρουν και σίγουρα κερδίζουν κόσμο όσο παραμένουν απλές και λιτές.. Το internet χωρίς αυτές θα ήταν 1 site, το google.. Ευτυχώς όμως, είμαστε στην web 2.0 εποχή..

Advertisements

Written by dkalo

May 19, 2008 at 14:52

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: