dkalo's blog

Why Plurk will rule the microblogging world..

leave a comment »

Οκ, όταν είδα το plurk.com για πρώτη φορά το θεώρησα ανούσιο, χαζό και ηλίθιο. Δίνοντας του όμως μια δεύτερη ευκαιρία κατάλαβα ότι εγώ ήμουν ο χαζός και ο ηλίθιος της υπόθεσης και όχι το plurk.

Αρχικά ας πω δύο λόγια για το plurk. Πρόκειται για ένα (ακόμα) microblogging site όπως το twitter. Οι περιορισμοί είναι οι ίδιοι, δηλαδή 140 χαρακτήρες.. Πάνω κάτω, εκεί τελειώνουν και οι ομοίοτητες τους όμως.

Το plurk έχει real time παρακολούθηση των φίλων σου βάζοντας κάθε plurk (όπως λέμε twit) πάνω σε ένα timeline επιτρέποντας σε κάθε χρήστη να κάνει ένα σχόλιο πάνω σε αυτό που μόλις ειπώθηκε χωρίς όμως να χαθεί μέσα στο χάος του twitter με τα @ και τα άπειρα νέα twits. Έτσι, κάθε συζήτηση είναι οργανωμένη στο δικό της “τετραγωνάκι” για ευκολότερη πρόσβαση αργότερα. 1 point for plurk.

Ένα ακόμα χρήσιμο feature του plurk είναι η δυνατότητα προεπιλογής του ρήματος που θα χρησιμοποιήσεις αμέσως μετά το nickname σου αυξάνοντας έτσι στην ουσία το όριο των χαρακτήρων σου ενώ με το χρώμα που αντιστοιχεί σε κάθε ρήμα γίνεται ευκολότερα εμφανής η διάθεση σου. Για παράδειγμα το “hates” είναι μαύρο ενώ το “loves” κόκκινο.. 1 more point for plurk.

Ένα από τα ρήματα που έχει διαθέσιμο το plurk είναι και το “shares”.. Μπορείτε απλά και εύκολα να κάνετε share ένα video στο youtube.com και το plurk θα καταλάβει μόνο του ότι είναι video και κάνοντας μετά κλικ θα ανοίξει ένα παράθυρο με το video μέσα στο tab του plurk, χωρίς να γεμίζει ο browser με tabs.. Το ίδιο γίνεται με φωτογραφίες από το flickr.com και άλλες υπηρεσίες photo-hosting. Απλά και όμορφα.. Τρίτος πόντος για το plurk..

Την πρώτη στιγμή που είδα το interface σκέφτηκα “come on, με 4-5-10 φίλους οκ, μια χαρά ωραίο είναι. Με 400-500 τι γίνεται?”. Όπως αποδείξαμε νωρίτερα, ο ηλίθιος είμαι εγώ και όχι το plurk, το περίεργο θα ήταν να είχα εν τέλει δίκιο. Και δεν είχα. Το σύστημα δεν σου επιτρέπει να παρακολουθείς πάνω από 50 (ή 100) άτομα, κάνοντας την plurk-experience όσο το δυνατόν πιο φιλική απέναντι στον χρήστη. Επιπλέον υπάρχουν ειδικές παρέες, cliques κατά το plurk, που σου επιτρέπουν να γράφεις κάτι που το βλέπουν μόνο συγκεκριμένα άτομα και όχι όλοι σου οι φίλοι. Ναι, η μικρή σου αδερφή  αδιαφορεί πλήρως για το αν βρήκες σημείωσεις για το μάθημα που δίνεις μεθαύριο, οι συμφοιτητές σου όμως σίγουρα όχι.. 1 point for plurk.

Από θέματα marketing πώς πάει όμως? Παρόλο που το twitter έχει εδραιωθεί, πολλοί χρήστες φαίνονται έτοιμοι να κάνουν το switch.. Είμαι ένας από αυτούς και περιμένω πώς και πώς το επόμενο downtime του twitter για να φύγω δια παντός. Αλλά οι “κακές” συνήθειες δύσκολα κόβονται, οπότε προς το παρόν απλά έχω 2 tabs ανοιχτά.. Προτιμώ όμως το plurk για να ποστάρω το “status” μου.. Με τα αστέρια και το karma σε προκαλεί να ποστάρεις περισσότερο, στο twitter δεν έχεις κάποιο “έμμεσο” όφελος ποστάροντας..  Ναι, ούτε ένα αστεράκι κάτω από το όνομα σου είναι ουσιαστικό ούτε περισσότερα emoticons, αλλά ίσως για κάποιους να είναι ένα κίνητρο.. Τώρα σταματάω να μετράω πόντους, έχω βαρεθεί.

Τελευταίο πλεονέκτημα του plurk είναι ότι μπορείς να βλέπεις timelines φίλων σου, με τα άτομα που αυτοί παρακολουθούνε. Δηλαδή κοιτώντας απλά το δικό μου timeline παίρνεις ακριβώς τις πληροφορίες που έχω κι εγώ. Χωρίς όμως να έχεις τους φίλους μου. Έτσι γίνεται πιο εύκολο να βρεις κάποιο καλό link ή να συμμετάσχεις σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με άτομα που δεν ξέρεις.. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αξία του δικού σου δικτύου και αρκούν τα δίκτυα των φίλων σου για να περάσει ευχάριστα η ώρα στο plurk. Κι άλλος πόντος για το plurk. Oops, είπα ότι θα σταματήσω..

Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν γίνεται να είναι τέλειο. Ναι, δεν είναι. Προς το παρόν μιλάμε για μικρή βάση χρηστών, και κατά συνέπεια λίγους φίλους. Είναι πιο περίπλοκο από το twitter ενώ έχει κι αυτό τα μικροθεματάκια του με τους servers αλλά είναι σίγουρα λιγότερα από τα άπειρα downtimes του twitter. Ίσως όταν γεμίσει με χρήστες να γίνει πολύ χειρότερο αλλά δεν το πιστεύω.. Δεν έχω κάνει ακόμα το πλήρες switch αλλά εδώ και 2 μέρες που το χρησιμοποιώ οφείλω να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Αν είχε και παραπάνω χρήστες… Αλλά σιγά σιγά όλα θα γίνουν..

Advertisements

Written by dkalo

June 9, 2008 at 18:28

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: