dkalo's blog

Meeting with a web developer

with 4 comments

Πρόσφατα είχα μία συζήτηση με έναν web-developer σχετικά με ένα νέο project. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την συζήτηση που είχαμε και θα γράψω τι μου άρεσε από την συζήτηση και τι κέρδισε την εμπιστοσύνη μου..

Καταρχάς προσπάθησε να κατανοήσει όλο το project. Μεγάλο πλεονέκτημα αυτό γιατί ένας προγραμματιστής όσο νωρίτερα ξέρει τι έχει να φτιάξει, τόσο πιο συνεπής θα είναι κι αυτός. Επίσης, έχοντας κατανοήσει πλήρως τα ζητούμενα, το αποτέλεσμα θα είναι απόλυτα ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές.

Στην συνέχεια ρώτησε αν το site θέλουμε να εμφανίζεται ψηλά σε κάποια συγκεκριμένη αναζήτηση του google και γενικά αν θέλουμε να γίνει SEO (Search Engine Optimized). Μας ανέλυσε πλέον τα -αυτονόητα για τους internet-aholics- πλεονεκτήματα του να βρίσκεται κανείς στην πρώτη θέση του google. Εκεί χρειάστηκε να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε ένα site δυναμικό ή στατικό, αν προτιμάμε την ωραία και φουτουριστική εμφάνιση από την ευκολία στις ανανεώσεις, το καλύτερο google ranking και το ελαφρύτερο site. Εμείς κρίναμε ότι η php είναι κάτι που ταιριάζει περισσότερο στο project μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα flash animated site είναι χειρότερο. Απλά βάσει των αναγκών και των προτεραιοτήτων μας, προτιμήσαμε την php.

Πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστούν όλες οι δυνατότητες του προς κατασκευή site. Το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να δωθούν σαφείς απαντήσεις από την ομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο web developer δεν πρέπει να μπει στην λογική του πωλητή, δηλαδή να προσπαθήσει να σου πουλήσει κάτι το οποίο ίσως και να μην σου χρειάζεται. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποιο αντίστοιχο δίλλημα, θα μπορείς να τον εμπιστευτείς και δεν θα πιστεύεις ότι σε βλέπει σαν ένα πενηντά-ευρω με πόδια..

Προσωπικά, εκτίμησα πάρα πολύ το γεγονός ότι ο developer δεν μας είπε ένα ποσό για το κόστος του project. Λογικό. Δεν μπορούσαμε να του δώσουμε όλες τις πληροφορίες που θα ήθελε για να μπορέσει να μας πει ένα συγκεκριμένο ποσό. Γενικά απέφυγε να αναφερθεί σε ποσά. Κατά την γνώμη μου, καλά έκανε. Ένα project δεν πρέπει να περιορίζεται από το κόστος. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν λεφτά για να υλοιποιηθούν άμεσα όλα όσα χρειάζεσαι, αν υπάρχει η πρόβλεψη, θα μειωθεί το κόστος αργότερα.

Τέλος, μας ρώτησε πότε θέλουμε να είναι online το site. Του είπαμε πότε και το θεώρησε εφικτό χωρίς όμως να δεσμευτεί απόλυτα. Αν μας έλεγε “όλα θα γίνουν στην ώρα τους” και προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα θα γίνουν καλά, θα ανησυχούσα. Δεν ξέρουμε ούτε εμείς καλά καλά το project, και μπορεί κάποιος τρίτος να δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμο? Δεν νομίζω..

Όπως έγραψα και στην αρχή του κειμένου, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την συζήτηση που είχαμε. Είμαι σίγουρος ότι αν όλοι οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να συνεργαστούμε είναι τόσο συζητήσιμοι, φιλικοί και γνώστες του αντικειμένου τους, το project will kick asses..

Advertisements

Written by dkalo

June 22, 2008 at 16:33

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Καταρχας bambacha!Aν καταλαβα καλα μιλας για ενα project σε σχεση με ενα website; Ακουγεται ενδιαφερον.Για explain yourself και σε
  εμας τους αδαεις!

  neo

  June 25, 2008 at 09:11

 2. Ναι, νέο project φίλε Neo, αλλά δυστυχώς δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο ακόμα. Την πρώτη μέρα που θα είμαστε online θα ενημερώσω τους πάντες, don’t worry. 🙂

  dkalo

  June 26, 2008 at 21:07

 3. Ντεν κατάλαβα, με web developer μιλούσες ή με web designer; Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

  Pap

  July 6, 2008 at 13:39

 4. Έχεις δίκιο. Με web-developer ήταν η συζήτηση. Θα το διορθώσω και στο post. Thanks 🙂

  dkalo

  July 6, 2008 at 14:47


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: