dkalo's blog

TEDxThessaloniki, πώς μου φάνηκε

with one comment

Όσοι με παρακολουθείτε στο twitter θα ξέρετε ότι πριν από 15 μέρες περίπου βρέθηκα στην Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσω το TEDxThessaloniki. Δεν είχα ξαναπάει σε κάποιο TEDx event οπότε δεν ήξερα τι να περιμένω. Είχα παρακολουθήσει πολλές ομιλίες από το TED που διοργανώνεται στην California αλλά το να συγκρίνω ένα event που η διοργάνωση του κοστίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια με -οποιοδήποτε- TEDx είναι άδικο.

Κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα δεν έλειψαν, αλλά δεν νομίζω ότι επηρέασαν την συνολική μου εμπειρία αρνητικά. Νομίζω ότι απλά οφείλονται στην απειρία της ομάδας και ότι στο επόμενο TEDxThessaloniki θα διορθωθούν.

Το μεγαλύτερο “πρόβλημα” του event ήταν το κλίμα του. Δηλαδή, έχοντας πάει σε αρκετά OpenCoffee, περίμενα ότι το κλίμα θα ήταν παρόμοιο, θα έσπαγε ο πάγος γρήγορα και το networking θα γινόταν με γρήγορους ρυθμούς. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, ή τουλάχιστον δεν το είδα εγώ. Η ομιλία του Μάριου Σπύρογλου ήταν ακριβώς στο ύφος που θα ήθελα αλλά ήταν η τελευταία της ημέρας οπότε νομίζω ότι είχε μικρό impact στο όλο κλίμα.

Κατά γενική ομολογία, οι ομιλίες ήταν ενδιαφέρουσες και στο πνεύμα του TED. Ο Martin Angelov μίλησε για ένα νέο και ιδιαίτερα πρωτοποριακό σύστημα αστικής μετακίνησης [link] που στόχο έχει, τι άλλο, την μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Μου φάνηκε μία φθηνή, σχετικά, λύση αλλά και πραγματοποιήσιμη χωρίς να χρειάζονται πολλές αλλαγές στον σχεδιασμό της πόλης.

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης μίλησε για το τελευταίο του project, την Epione, ένα πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου που είναι αρκετά εντυπωσιακό και προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ιατρικής.

Ο Φίλιος Στάγκος παρουσίασε ένα πλάνο για το πώς θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση και να καταφέρει να γίνει το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Χωρίς αυξημένους οικονομικούς πόρους αλλά με σωστές συνεργασίες με τις υπόλοιπες πόλεις της ευρύτερης περιοχής η συμπρωτεύουσα μπορεί να έχει επιπλέον έσοδα, κάτι που θα έχει αντίκτυπο τόσο στην πόλη αλλά και στους κατοίκους της.

Στο τέλος, όπως είπα και πριν, μίλησε ο Μάριος Σπύρογλου. Με το που ανέβηκε στην σκηνή μας ζήτησε να.. βγάλουμε τα παπούτσια μας και να τα αφήσουμε στην σκηνή. Σχεδόν όλοι απορήσαμε αλλά τελικά βγάλαμε τα παπούτσια μας.. Ήταν μια ενδιαφέρουσα ομιλία, αρκετά motivating με κύριο άξονα το γεγονός ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων όταν κάνουμε κάτι ξεχωριστό και πρωτότυπο..

Κλείνοντας, ανεβήκαμε όλοι στην σκηνή για να πάρουμε τα παπούτσια μας και να βγάλουμε μία αναμνηστική φωτογραφία.. Μάλλον η καλύτερη στιγμή του TEDxThessaloniki και αυτή που θα μου μείνει χαραγμένη στην μνήμη μου..

Μου άρεσε το TEDxThessaloniki και σε καμία περίπτωση δεν μετάνιωσα για τα 600 περίπου χιλιόμετρα που έκανα αλλά πιστεύω ότι τα παιδιά πίσω από το event μπορούν να διοργανώσουν ένα ακόμα καλύτερο TEDx σε έναν περίπου χρόνου.. 🙂

[photo via flickr.com, user specialkrb]

Advertisements

Written by dkalo

May 25, 2010 at 15:23

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] περισσότερες φορές η αφορμή ήταν ένα συνέδριο (OpenCoffee, TEDx Thessaloniki, Wordcamp), πάντα κατέληγα να βγαίνω με τους φίλους μου και […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: