dkalo's blog

Θα Κλονίσει Το Status Quo Η ΕΡΤ?

with 3 comments

ΕΡΤ

Εχθές έκλεισε η ΕΡΤ και περίπου 4000 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. Άλλοι υψηλόμισθοι (όπως διαβάσαμε σε διάφορα blogs) και άλλοι με μικρότερους μισθούς που συμβάδιζαν με το πνεύμα της εποχής. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην ΕΡΤ γινόταν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Όπως δεν έχω και καμία αμφιβολία ότι η ΕΡΤ δεν είναι η μοναδική δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα στην οποία συμβαίνει αυτό. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο της ΕΡΤ αλλά για ένα καθαρά Ελληνικό φαινόμενο.

Βέβαια, δεν θεωρώ ότι η λύση που επιλέχθηκε είναι η κατάλληλη. Δεν είμαι υπέρμαχος της τακτικής “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”, είτε πρόκειται για έναν εργαζόμενο, είτε για 4000 εργαζόμενους, είτε μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις, είτε για τεράστιες. Πιστεύω ότι μία πιο φυσιολογική και αξιοκρατική λύση θα ήταν να γίνει η σταδιακή εξυγίανση του οργανισμού, τόσο σε επίπεδο headcount όσο και σε επίπεδο περιεχομένου. Τελικός στόχος της εξυγίανσης θα όφειλε να είναι η μετατροπή της ΕΡΤ σε μία μη ζημιογόνα επιχείρηση που δεν χρειάζεται την μηνιαία συμβολή του Έλληνα φορολογούμενου.

Όμως, δεν έχω δει καμία προσπάθεια για να γίνει μία τέτοιου τύπου εξυγίανση σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή οργανισμό στη χώρα μας. Όποτε έχω διαβάσει για πιθανές εξυγιάνσεις, το μόνο που έχω δει είναι να υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να αλλάξει το status quo. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εργατοπατέρες αλλά και σε “άρχοντες” της δημόσιας ζωής.

<

Καλώς ή κακώς, η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί απολύσεις και από τον δημόσιο τομέα. Μπορεί να έχουν μειωθεί οι μισθοί κατά πολύ -απ’ ότι διαβάζω-  αλλά προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό. Ακόμα και αρκετό να ήταν αυτό όμως, θα έπρεπε να θεωρούμε όλοι μας αυτονόητη την απόλυση όλων αυτών που πληρώνονται απλά και μόνο επειδή έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη”. Με αυτά που έχω διαβάσει, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ ήταν γεμάτη από τέτοιους ανθρώπους και τώρα, δυστυχώς, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά.

Η ΕΡΤ, σε αντίθεση με άλλους δημόσιους οργανισμούς, εμπορευόταν ένα προϊόν άκρως ανταγωνιστικό. Τόσο επί εποχή παχιών αγελάδων όσο και τώρα, η τηλεθέαση ήταν μικρή παρά το υπέρογκα έσοδα της από διαφημίσεις και τα έσοδα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να δημιουργήσουν περιεχόμενο πολύ πιο φιλικό απέναντι στον μέσο τηλεθεατή και, κατ’ επέκταση, να αυξήσουν τα μερίδια τηλεθέασης της ΕΡΤ. Δεν θεωρώ ότι οι Άγγλοι του BBC είναι πιο έξυπνοι ή πιο καλοί στη δουλειά τους. Όμως, για να έχουμε μία ΕΡΤ αντάξια του BBC, πρέπει να αλλάξει το mentality από “δημόσιο” σε “ιδιωτική επιχείρηση με έσοδα και έξοδα”.

Διάβασα ότι θα ανοίξει ένας νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στη θέση της ΕΡΤ μέσα στους επόμενους μήνες και θα μπορεί να υποβάλλει όποιος θέλει το βιογραφικό του για τις αντίστοιχες θέσεις. Μακάρι όλοι οι άξιοι υπάλληλοι της υπάρχουσας ΕΡΤ να προσληφθούν εκ νέου και να τους πλαισιώσουν και άλλοι άξιοι συνάδελφοι τους. Ελπίζω να επικρατήσει ορθολογισμός και αξιοκρατία στις νέες προσλήψεις για το καλό τόσο αυτών που θα προσληφθούν, όσο και για τους Έλληνες φορολογούμενους που πλήρωναν έμμεσα και άμεσα το κάθε λογής ρουσφέτι.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί και απλά ξαναζήσουμε το serial με τις προσλήψεις-ρουσφέτια, τότε κακώς θεωρώ ότι γίνεται όλο αυτό αφού, στο τέλος της ημέρας, θα κοστίσει περισσότερο να απολυθούν οι εργαζόμενοι, να πάρουν τις αποζημιώσεις και να προσληφθούν όλοι τους εκ νέου.

Αν ήταν σωστή ή λάθος η κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ θα φανεί στο μέλλον και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό επιχειρηματικό πλάνο για τον νέο οργανισμό, τότε καλώς έγινε. Αν όμως έγινε γιατί “πρέπει να απολυθούν Χ υπάλληλοι από το Δημόσιο”, τότε είναι λάθος.

Υ.Γ. Δεν είμαι ειδικός στο θέμα της ΕΡΤ, ούτε το έχω παρακολουθήσει από κοντά. Στο παραπάνω κείμενο απλώς έχω εκφράσει την άποψη μου βάσει αυτών που έχω δει και διαβάσει. Αν κάπου έχω γράψει κάτι που δεν ισχύει, περιμένω τα σχόλια σου και links με διαφορετικές απόψεις. Στόχος αυτού του κειμένου είναι να γίνει ένας διάλογος και όχι να υπερασπιστώ τη μία ή την άλλη πλευρά.

[photo via @mouzakiti]

Advertisements

Written by dkalo

June 12, 2013 at 11:21

Posted in Economy

Tagged with ,

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Καλά τα λές.. κι εγώ αυτής της άποψης είμαι. Εξυγίανση της ΕΡΤ για να πληρώνω και αν γουστάρω, όχι να καταριέμαι…

  Αξιοκρατικές προσλήψεις για ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και όχι κάθε λογής ρουσφέτι. Αν είναι να ξαναζήσουμε τα ίδια, πραγματικά είναι ό,τι χειρότερο αυτό που συμβαίνει.

  Για μένα, μία ακόμα λύση θα ήταν να περάσει το κανάλι στα χέρια του ΛΑΟΥ και μόνο. Καμμία κυβέρνηση να μην μπορεί να το αγγίξει..

  ..αλλά τί λέω.. στην Ελλάδα ζώ…

  Marinos

  June 12, 2013 at 12:01

 2. My 2 cents: Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κλείσει η οποιαδήποτε ΔΕΚΟ. Το αντίθετο. Ωστόσο,προβληματίζομαι που αυτό μπορεί να γίνεται από πράξη νομοθετικού περιεχομένου εν ψυχρώ, χωρίς να έχει περάσει από τη βουλή. Τα θέματα ελλείμματος δημοκρατίας που ανακύπτουν είναι μεγαλύτερα από το εάν η οποιαδήποτε ΕΡΤ ήταν ένας βυσματικός οργανισμός (τον οποίον ασφαλώς εξέθρεψαν οι ίδιοι που τώρα το παίζουν αθώοι και τον κλείνουν κουνώντας του το δάχτυλο). Λυπάμαι πραγματικά. Τόσο γιατί η ΕΡΤ δε στήθηκε δημοκρατικά και αξιοκρατικά όσο (και πιο πολύ) γιατί δε διαλύθηκε δημοκρατικά. Αύριο, με παρόμοιες δικτατορικού τύπου διατυπώσεις και γενικεύσεις, μπορούν να αποφασίσουν για το οτιδήποτε, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Μας εξοικειώνουν με το φασισμό.

  Maria Mouzakiti

  June 12, 2013 at 12:23

  • Το χειρότερο είναι πως τέτοιες πρακτικές έχουν γίνει και στο παρελθόν (όχι για την ΕΡΤ) αλλά δεν βγάλαμε κίχ.. και τώρα που οι δημοσιογράφοι θίχτηκαν, ξαφνικά έχουμε φασισμό… Τώρα το κατάλαβαν; Και τί κάνουμε γι΄αυτό;

   Οι Τούρκοι μας δείχνουν τον δρόμο…

   Marinos

   June 12, 2013 at 14:05


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: