dkalo's blog

Το Ελληνικό Internet Είναι Γεμάτο Κλέφτες

with 8 comments

Everything is social

… and not only “selling”

Το Ελληνικό Internet έχει πιάσει πάτο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αναμενόμενο θα πεις και θα συμφωνήσω μαζί σου. Πώς γίνεται η Ελληνική κοινωνία να καταρρέει και να ισχύει κάτι διαφορετικό για το Internet, ειδικά όταν έχει πρόσβαση σε αυτό το 68.9%* του Ελληνικού πληθυσμού?

Παρατήρησε τα sites που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αυτή την περιόδο στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία είναι κάτι-σαν blogs που, θεωρητικά, θέλουν να σώσουν τη χώρα μας από τα διεφθαρμένα ΜΜΕ και να δώσουν ανεξάρτητη ενημέρωση στο λαό. Πρακτικά όμως, οι ιδιοκτήτες τους ενδιαφέρονται είτε να πολλαπλασιάσουν τα pageviews τους και, κατά συνέπεια, τα έσοδα τους από τα google ads, είτε έχουν κάποια κρυφή πολιτική ατζέντα, είτε προωθούν κάποιο άλλο portal.

Ο Έλληνας χρήστης του διαδικτύου όμως, δεν έχει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει ότι πραγματικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανεβάσει το οτιδήποτε σε όλα αυτά τα sites. Έχουμε μάθει να δεχόμαστε αυτό που διαβάζουμε ή βλέπουμε από την εποχή που τα μοναδικά μέσα ενημέρωσης μας ήταν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες. Έτσι, σε όλα αυτά τα “blogs”, επικρατεί ένα κυνήγι κίτρινων, “αποκαλυπτικών” και δήθεν καταγγελτικών άρθρων χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την ποιότητα, την αξιοπιστία και την προέλευση του άρθρου.

Όλοι οι ιδιοκτήτες αυτών των blogs κοιτάνε ένα πράγμα: pageviews. Δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο εκτός από τα pageviews. Όσο πιο τρομακτικό ένα άρθρο, τόσο καλύτερα. Η πιο εύκολη και ξεκούραστη συνταγή για τα pageviews είναι η παραπάνω.

Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο όταν αντίστοιχες τακτικές χρησιμοποιούν και, υποτίθεται, σοβαρά ενημερωτικά portals. Τελευταίο τέτοιο κρούσμα είναι το boro.gr της Άννας Δρούζα.

Οι συντελεστές αυτού του site αποφάσισαν να κλέψουν περιεχόμενο από την Αλεξία Σακελλαρίου του Smells Like Fashion, την Στεφανία Μακρόπουλος του Not For Sale και την Χριστίνα Κοροβέση του Lemoncake Wardrobe. Μιλάω για κλοπή αφού ουδέποτε ρωτήθηκε από το boro.gr για να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο της, ούτε κάποιο σχετικό link υπήρχε.

Το ανησυχητικό με την αντιγραφή και την κλοπή άρθρων, κάτι που πλέον έχει πάρει τη μορφή μάστιγας στο Ελληνικό διαδίκτυο, είναι ότι οι κλέφτες κερδίζουν pageviews και χρήματα ενώ αυτοί που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν το περιεχόμενο είναι ζημιωμένοι καθώς δεν επιβρραβεύονται για τη δουλειά τους.

Αυτή η νοοτροπία δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν μάθουμε εμείς, οι παραγωγοί περιεχομένου, να προστατεύουμε το περιεχόμενο μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Ακόμα, τεράστια βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει και το Google εάν είχε καταφέρει να εφαρμόσει όλα αυτά που υποτίθεται ότι θα έκανε το Panda update τιμωρώντας αυτούς που αντιγράφουν περιεχόμενο και δεν παράγουν το δικό τους.

Μέχρι τότε όμως, εγώ θα συνεχίσω να αποφεύγω sites που αντιγράφουν περιεχόμενο..

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα του Smells Like Fashion και την κλοπή του boro.gr μπορείς να βρεις εδώ: Clopy Paste. Η Χριστίνα Κοροβέση του Lemoncake Wardrobe έγραψε τη δική της άποψη σε αυτό το κείμενο με τίτλο: Think for yourself.

* Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα WebID της Focus Bari.

Advertisements

Written by dkalo

August 21, 2013 at 14:28

Posted in Internet

Tagged with ,

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Καλά τα είπες φίλε, μαζί σου.

  Panayotis Gezerlis

  August 22, 2013 at 00:42

 2. […]  Την άποψή του για το θέμα δημοσιοποίησε και ο Δημήτρης, αναλυτής των social media και άρα από τους πιο κατάλληλους να μιλήσει σε ένα ωραιότατο κείμενο που θα βρεις εδώ.  […]

 3. Καλησπέρα,

  με αυτό το post γνώρισα το blog σου. Μου άρεσε και θα σε επισκέπτομαι συχνά.

  Θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω την γνώμη μου, αν μου επιτρέπεις. Στην σημερινή Ελληνική κοινωνία (στο εξωτερικό δεν έζησα και δεν γνωρίζω) ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο έχει χαθεί, τόσο για την προσωπικότητα του (βλέπε φαινόμενα μίσους και bullying) όσο και για τον κόπο του και τη δουλειά του, με τρανό παράδειγμα το παραπάνω περιστατικό που αναφέρεις. Νομίζω οτι πρέπει να αλλάξουμε ως άνθρωποι πρώτα απ όλα.

  Φιλικά,
  Γιώργος

  Γιώργος Χαψής

  August 22, 2013 at 17:37

 4. 1. “Το Ελληνικό Internet Είναι Γεμάτο Κλέφτες”. Το κλέψιμο κατά τη γνώμη μου επιτρέπεται, αρκεί να αναφέρεις την πηγή.
  2. “Μέχρι τότε όμως, εγώ θα συνεχίσω να αποφεύγω sites που αντιγράφουν περιεχόμενο.” Για να το κάνεις αυτό, πρέπει πρώτα να διαβάσεις τα sites και να προσπαθήσεις να διασταυρώσεις τα περιεχόμενά τους. Κουραστική δουλειά. Αξίζει τον κόπο;;;
  3. “Οι συντελεστές αυτού του site αποφάσισαν να κλέψουν περιεχόμενο από την Αλεξία Σακελλαρίου του Smells Like Fashion, την Στεφανία Μακρόπουλος του Not For Sale και την Χριστίνα Κοροβέση του Lemoncake Wardrobe. Μιλάω για κλοπή αφού ουδέποτε ρωτήθηκε από το boro.gr για να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο της, ούτε κάποιο σχετικό link υπήρχε.” Τι στο καλό να ζηλέψεις και να “κλέψεις” από αυτά τα sites;;;

  Βασίλης

  August 23, 2013 at 14:19

 5. Δημοσιογραφία επιπέδου…φραπελιάς!

  Μάρω

  August 31, 2013 at 19:25

 6. […] διάβασα το Blog Post του Δημήτρη Καλογερόπουλου, σχετικά με το γεγονός ότι […]

 7. Πιστεύω πως αντιγραφή θα είναι να κάνεις copy-paste ένα άρθρο και να το ανεβάσεις στο blog σου. Aν απλά αντλήσεις πληροφορίες και φτιάξεις το δικό σου άρθρο δεν θεωρείται κλεψιά (ειδικά αν έχεις και την πηγή σου). Μόνο μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία έχουν πρωτογενείς πληροφορίες και ειδήσεις.. δεν γίνεται να παράγουν τα απλά blogs και websites τέτοιου είδους ειδήσεις…

  Marinos

  September 10, 2013 at 15:50

  • Συμφωνώ ότι τα blogs και τα περισσότερα news portals δεν έχουν την δυνατότητα να παράγουν πρωτογενείς ειδήσεις λόγω της έλλειψης πόρων αλλά αυτό που κάνουν είναι να αντιγράφουν (copy – paste) ειδήσεις τρίτων χωρίς καν να αναφέρουν την πηγή τους. Αυτό είναι που κατακρίνω σε αυτό το άρθρο και όχι αυτούς που χρησιμοποιούν υπάρχουσες ειδήσεις και τις εμπλουτίζουν ή/και εκφράζουν τη γνώμη τους πάνω σε αυτές.

   dkalo

   September 11, 2013 at 09:44


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: