dkalo's blog

Silk Road: Μία Ιστορία Στο Deep Web Με Ναρκωτικά, Λεφτά, Δολοφονίες Και Συλλήψεις

with 3 comments

Drugs & Money

Ο Ross Ulbricht ίδρυσε το Silk Road πριν από 3 περίπου χρόνια, ένα online marketplace που χαρακτηρίστηκε ως το “Amazon για ναρκωτικά“. Όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από το 50% των συναλλαγών που γίνονταν αφορούσαν μαριχουάνα και κοκαΐνη. Η αξία των συναλλαγών που πραγματοποίηθηκαν στο Silk Road ανέρχεται στο 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το FBI ενώ οι προμήθειες που έπαιρνε το site έφτασαν το ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Και σε όλα τα παραπάνω χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο γιατί πριν από μία εβδομάδα ο Ross Ulbricht συνελλήφθη στο San Francisco με πληθώρα κατηγοριών να τον βαραίνουν.

Όπως κι εσύ, έτσι κι εγώ, απόρησα πώς γίνεται στην εποχή που τα πάντα καταγράφονται και η NSA θεωρητικά έχει πρόσβαση στο οτιδήποτε, να λειτουργεί για 2 χρόνια ένα website μέσω του οποίου διακινούνται ναρκωτικά (και άλλα παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες) χωρίς να έχει σταματήσει η λειτουργία του και να έχουν συλληφθεί όλοι οι υπεύθυνοι.

Το Καλά Κρυμμένο Silk Road Στο Deep Web

Το Silk Road δεν μπορούσε να το εντοπίσει κανένας μέσω του Google ή ακόμα κι αν ήξερε την ακριβή διεύθυνση του καθώς βρισκόταν στο deep web. Deep web είναι ένα κομμάτι του διαδικτύου που λειτουργεί ακριβώς όπως το γνωστό σε όλους μας internet αλλά τόσοι οι servers όσο και οι χρήστες δεν μπορούν να εντοπιστούν από κανέναν. Για να γίνει ακόμα πιο δύσκολος ο εντοπισμός των ανθρώπων, οι διευθύνσεις είχαν κατάληξη .onion αντί για κάποιο “παραδοσιακό” Top Level Domain όπως .com ή .net.

Η πρόσβαση σε αυτό απαιτεί να χρησιμοποιεί και ο χρήστης ειδικό software που του εξασφαλίζει την ανωνυμία του και την αδυναμία να γίνει το οποιοδήποτε tracking της IP του και των online συνήθειων του. Το πιο γνωστό τέτοιο πρόγραμμα είναι το Tor ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστές, ο server βρισκόταν στην Ισλανδία και η διεύθυνση του Silk Road στο deep web ήταν το silkroadvb5piz3r.onion.

Πώς Μπήκε Το FBI Στο Silk Road

Hacking

Όμως, κανένα σύστημα δεν είναι απροσπέλαστο και ένα μικρό λάθος (?) οδήγησε στη σύλληψη του Ross Ulbricht. Παρόλο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί από τις αρχές ποιος ήταν ο τρόπος με τον οποίο εντοπίστηκε ο 29χρονος Αμερικάνος, υπάρχει έντονη φημολογία ότι το FBI βρήκε κάποιο κενό ασφαλείας στον server του Silk Road και στη συνέχεια παρατηρούσε ποιος και από που είχε πρόσβαση σε αυτόν. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πληθώρα ακόμα μικρών ενδείξεων και στοιχείων, οδήγησαν στην ταυτόποιηση και εν τέλει σύλληψη του Ross Ulbricht.

Μετά την σύλληψη του Ross Ulbricht, έχουν ακολουθήσει 8 συλλήψεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, συλλήψεις εμπόρων που δραστηριοποιούνταν και στο Silk Road γινόντουσαν και κατά τη διάρκεια που το “Amazon των ναρκωτικών” λειτουργούσε κανονικά και μακριά από τα μάτια της αστυνομίας. Οι συλλήψεις αυτές όμως δεν φαίνεται να έχουν συνδεθεί με την εξάρθρωση του Silk Road με εξαίρεση μία σύλληψη που είχε γίνει στην Αυστραλία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Follow The Bitcoin Money

Follow The Money

Οι δικηγόροι του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του Silk Road αρνούνται όλες τις κατηγορίες αλλά υπάρχουν πολλά και ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτός βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο παράνομο online marketplace. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η bitcoin περιουσία του καθώς ξεπερνάει τα 80 εκατομμύρια δολάρια και αντιστοιχεί στο 5% όλων των bitcoins που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Οι αρχές έχουν κατάσχει αυτό το ποσό αλλά ακόμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα bitcoins καθώς δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί.

Οι συναλλαγές στο Silk Road γινόντουσαν αποκλειστικά με bitcoins έτσι ώστε να μην υπάρχει σε κανένα επίσημο έγγραφο ένδειξη για τις παράνομες συναλλαγές. Οι έμποροι του Silk Road επιβαρύνονταν με τη μετατροπή των bitcoins σε “πραγματικά” χρήματα ενώ αυτός που έκανε τη μετατροπή έπαιρνε μία προμήθεια της τάξης του 10%.

Ο Ross Ulbricht πάντως δεν είχε προσπαθήσει ιδιαίτερα να χτίσει ένα ψεύτικό προφίλ καθώς είχε πει σε μία κοπέλα που είχε γνωρίσει στο OKCupid και είχαν βγει ότι έχει “κάτι σαν το Amazon, αλλά τοπικό” ενώ στο LinkedIn profile του δήλωνε το παρακάτω:

… creating an economic simulation to give people a first-hand experience of what it would be like to live in a world without the systemic use of force …

Ασφάλεια Και Αποστολές Ναρκωτικών

Hidden Package

Σύμφωνα με έναν από τους dealers που δραστηριοποιούνταν στο Silk Road, η διαδικτυακή ασφάλεια των εμπόρων και των πελατών ήταν αδιαπραγμάτευτη. Σε σχετική συνέντευξη που έδωσε στο Mashable ο/η Angelina, dealer του Silk Road, δήλωσε ότι χρησιμοποιούν τέτοια ασφάλεια ώστε να μην συμφέρει τις διωκτικές αρχές να ασχοληθούν μαζί τους. Ακόμα, οι dealers δεν γνώριζαν τους πελάτες τους.

Οι αποστολές γινόντουσαν σε ειδικά πακέτα που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν στο εσωτερικό τους από τα μηχανήματα ενώ οι εκπαιδευμένοι σκύλοι της αστυνομίας δεν μπορούσαν να μυρίσουν το περιεχόμενο τους. Για την αποστολή των ναρκωτικών δεν χρησιμοποιούνταν καθόλου εταιρείες courier καθώς χρειάζονται περισσότερα στοιχεία του αποστολέα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ανοιχτεί τα προς αποστολή πακέτα. Ένας άλλος τρόπος για να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές ήταν ο έμπορος να “παρατάει” σε ένα ασφαλές και άγνωστο μέρος το πακέτο με τα ναρκωτικά και στη συνέχεια να στέλνει τις συντεταγμένες στον αγοραστή.

Υπήρχαν Δολοφονίες;

Το Silk Road λειτουργούσε ως μία κανονική εγκληματική οργάνωση παρόλο που είχε περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο. Η διακίνηση των ναρκωτικών γινόταν διαδικτυακά και δεν υπήρχε καμία επαφή ανάμεσα στον παραγωγό, τον έμπορο και τον αγοραστή. Μάλιστα, ο Ross Ulbricht φαίνεται να είχε ζητήσει τη δολοφονία 2 ανθρώπων που αποτελούσαν κίνδυνο για την επίχειρηση του.

Το πρώτο θύμα της δολοφονίας ήταν κάποιος που φαίνεται να γνώριζε πολλά καθώς ο Ulbricht, ή Dread Pirate Roberts όπως ήταν το nickname του, ζήτησε “να βγει από τη μέση” καθώς είχε συλληφθεί και φοβόταν ότι θα μιλήσει στις αρχές. Η δολοφονία του όμως δεν έγινε ποτέ καθώς ο υποτιθέμενος δολοφόνος ήταν πράκτορας του FBI παρόλο που ο Ulbricht πείστηκε ότι έγινε η δολοφονία καθώς έλαβε τις σχετικές -σκηνοθετημένες- φωτογραφίες.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο στη δεύτερη δολοφονία καθώς ένας χρήστης του Silk Road φαίνεται να είχε διεισδύσει στους servers της υπηρεσίας αποσπώντας προσωπικά στοιχεία χρηστών και πληροφορίες για τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί. Στη συνέχεια, εκβίαζε τον Ulbricht ζητώντας του 500.000 δολάρια. Παρόλο που η δολοφονία φαίνεται να έγινε, δεν υπάρχει πτώμα ενώ τα στοιχεία που είχε δώσει ο Ulbricht στον εκτελεστή, δεν φαίνεται να αντιστοιχούν σε κάποιον άνθρωπο. Πάντως, η δεύτερη δολοφονία κόστισε 150.000 δολλάρια ενώ το FBI αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό.

Μετά Το Silk Road Τι;

Drug Dealing

Ένας έμπορος ναρκωτικών που είχε δραστηριοποιηθεί στο Silk Road δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός Ask Me Anything στο Reddit ότι το Silk Road είναι το μέλλον. Όχι άδικα αν σκεφτούμε ότι οι πελάτες εκμεταλλευόμενοι πλήρως τη δυνατότητα να βαθμολογούν την ποιότητα των προϊόντων, επιβραβεύουν τους καλύτερους “επαγγελματίες”.

Ο ίδιος έμπορος ναρκωτικών δήλωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ναρκωτικά ρισκάροντας μία σύλληψη επ’ αυτοφώρω ή να βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον που οπλοφορεί. Όμως, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ναρκωτικά χωρίς να ρισκάρουν τα παραπάνω.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι οποιαδήποτε αγορά στο Silk Road πραγματοποιούνταν με bitcoins χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να ανιχνευθεί η προέλευση τους, η προσφερόμενη ασφάλεια για τους αγοραστές και τους πωλητές είναι αυξημένη.

Όμως, πόση ασφάλεια έχουν αυτοί που αγοράζουν και πουλάνε ναρκωτικά από την καρέκλα του σπιτιού τους όταν τα πάντα καταγράφονται, έμμεσα ή άμεσα, στα logs κάποιων servers που βρίσκονται στην Ισλανδία;

[photos via, via, via, via, via]

Advertisements

Written by dkalo

October 10, 2013 at 09:45

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Πολύ ωραίο άρθρο.

    Marinos

    October 13, 2013 at 15:10

  2. […] στιγμής, τα bitcoins ήταν συνδεδεμένα απόλυτα με το Silk Road και παρόμοια, shady, marketplaces κρυμμένα στο deep web. Παρόλο που τα τεχνολογικά blogs και […]

  3. […] στιγμής, τα bitcoins ήταν συνδεδεμένα απόλυτα με το Silk Road και παρόμοια, shady, marketplaces κρυμμένα στο deep web. Παρόλο που τα τεχνολογικά blogs και […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: