dkalo's blog

Συμβουλές για το βιογραφικό, τη συνέντευξη και την… επόμενη μέρα

with 2 comments

Coffee desk

Στην Ελλάδα του 2015, η ανεργία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και πιθανότατα η κατάσταση να γίνει ακόμα χειρότερη από τον Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα όμως, βλέπω συνεχώς αγγελίες εργασίας από μικρές και μεγάλες εταιρείες που ψάχνουν νέο κόσμο για να τον προσλάβουν. Συνεπώς, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εταιρείες που, παρά την κρίση, μεγαλώνουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αλλά δυστυχώς αρκετοί -πιθανοί- εργαζόμενοι δεν ξέρουν πώς να τις διεκδικήσουν.

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να αυξήσεις την πιθανότητα να βρεις και να κερδίσεις μία τέτοια θέση.

Φτιάξε το βιογραφικό σου

Το βιογραφικό σου σημείωμα είναι το πρώτο πράγμα που θα δει ο πιθανός εργοδότης και έτσι θα σχηματίσει την πρώτη του άποψη για εσένα. Φρόντισε να είναι όσο πιο προσεγμένο γίνεται και να είναι πολύ εύκολο να το διαβάσει κάποιος διαγώνια.

 • Χρησιμοποίησε μία γραμματοσειρά σε ολόκληρο το κείμενο για να υπάρχει ομοιομορφία. Σε παρακαλώ όμως, μην στείλεις το βιογραφικό σου με Times New Roman, Arial ή, θεός φυλάξοι, Comic Sans.
 • Στους τίτλους και τους υπότιτλους, άλλαξε το μέγεθος της γραμματοσειράς για να ξεχωρίζουν εύκολα.
 • Προσπάθησε να έχεις bullets για να περιγράψεις τις αρμοδιότητες στην κάθε προηγούμενη δουλειά σου ή/και τα κυριότερα projects που είχες αναλάβει.
 • Στην κορυφή του βιογραφικού σου σημειώματος, φέρε τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα σου, είτε αυτά είναι σε επίπεδο δουλειάς, είτε σε επίπεδο σπουδών.
 • Φρόντισε να μην έχει ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Αυτά θα τα εντοπίσεις πολύ εύκολα αν διαβάσεις ξανά το βιογραφικό σου από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να κάνεις κάτι άλλο παράλληλα.
 • Βάλε κάποιο reference σε περίπτωση που ο πιθανός εργοδότης σου θέλει να ζητήσει μία δεύτερη γνώμη για εσένα και τα εργασιακά σου προσόντα. Προτιμάς να ρωτήσει κάποιον άνθρωπο με τον οποίον έχεις συνεργαστεί εκτενώς και ξέρει τις δυνατότητες σου παρά να “βγει στην αγορά” και να ρωτήσει όποιον βρεθεί στον δρόμο του.
 • Μην γράφεις, μικρά ή μεγάλα, ψέματα στο βιογραφικό.
 • Στείλε το αρχείο σε PDF για να εξασφαλίσεις ότι θα διαβάζεται απ’ όλους τους υπολογιστές ενώ ονόμασε το αρχείο με το όνομα σου και την ημερομηνία, πχ “Dimitris Kalogeropoulos CV 2015-08-12.pdf”.
 • Μπορεί να έχεις κάνει πολλά πράγματα στη ζωή σου, αλλά ένα βιογραφικό 10 σελίδων δεν πρόκειται να το διαβάσει κανένας. Οπότε προσπάθησε να το περιορίσεις στις 2 με 4 σελίδες (αν είναι αραιογραμμένο και με bullets).
 • Ένα καλό template για να χρησιμοποιήσεις είναι αυτό του Europass. Φυσικά, αποτελεί ένα μόνο template, οπότε αναζήτησε και άλλα templates για να τα συγκρίνεις και, εν τέλει, να δημιουργήσεις το δικό σου βιογραφικό που θα τονίζει τα πλεονεκτήματα σου και τις ανάγκες σου. Μην ξεχνάς ότι το βιογραφικό σου πρέπει, έστω και σε μικρό βαθμό, να εκφράζει την προσωπικότητά σου.

Interview

Το email μαζί με το βιογραφικό

Σου είπα ψέματα. Δεν είναι το βιογραφικό σου αυτό που θα δει πρώτα ο πιθανός εργοδότης αλλά το email που το συνοδεύει. Συνήθως, αυτό το email δεν είναι μεγαλύτερο από 3-4 γραμμές. Όμως, αυτές οι γραμμές είναι αρκετές για να κερδίσεις τις πρώτες εντυπώσεις.

Γράψε αυτό το email σαν να γράφεις έκθεση στο δημοτικό που οι δασκάλες μας έλεγαν “πρόλογος – κυρίως θέμα – επίλογος“. Δεν χρειάζεται να γράψεις πολλά πράγματα αρκεί να είσαι ξεκάθαρος και αρκετά επεξηγηματικός. Δες παρακάτω ένα sample:

Καλησπέρα (πολύ σημαντικό να είσαι ευγενικός αλλά όχι υπερβολικά τυπικός),

ονομάζομαι Δημήτρης Καλογερόπουλος (συστήσου έτσι ώστε να ξέρουν με ποιον μιλάνε) και σας στέλνω σχετικά με το job opening ΤΑΔΕ (αναφέρεις τη συγκεκριμένη θέση για να δείξεις ότι ξέρεις τι & πού έχεις στείλει) για την εταιρεία σας (εξήγησε γιατί στέλνεις αυτό το email, παρόλο που το έχεις ήδη κάνει στο subject).

Βρήκα την αγγελία σας στο workable.com/Με ενημέρωσε για την αγγελία ο Τάδε Ταδόπουλος (χρησιμοποιώντας ένα όνομα που ήδη το γνωρίζει ο αναγνώστης του email, αυτόματα κερδίζεις πόντους συμπάθειας) και είναι μία θέση που θα με ενδιέφερε (έτσι δείχνεις ότι ξέρεις που στέλνεις το email και όχι στα “τυφλά”). Σας έχω επισυνάψει το βιογραφικό μου (φρόντισε όντως να το επισυνάψεις και να μην το ξεχάσεις) ενώ είμαι στη διάθεση σας για να τα πούμε είτε τηλεφωνικά, είτε από κοντά σε πρώτη ευκαιρία (με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για τη θέση).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή/και απορία, είμαι στη διάθεση σας. (παραμένεις ευγενικός)

Ευχαριστώ,

Δημήτρης

Προετοιμάσου για τη συνέντευξη

Τα πράγματα πήγαν καλά και σε κάλεσαν για συνέντευξη. Ήρθε η στιγμή να αποδείξεις ότι το προσεγμένο βιογραφικό που έστειλες, το έγραψες όντως εσύ και είσαι τόσο καλός όσο φαίνεται. Οπότε, καλό είναι να έχεις κάνει το ι σου και να έχεις μάθει μερικά πράγματα για την εταιρεία.

 • Μπες στο site της εταιρείας, δες τι κάνουν, με τι ασχολούνται, ποιους πελάτες έχουν και ποια είναι τα προϊόντα τους.
 • Ρώτα τον γνωστό σου που σου είπε για τη θέση, κάποιες παραπάνω πληροφορίες για την εταιρεία, την κουλτούρα της και τους ανθρώπους της.
 • Αν δεν έχεις κάποιον γνωστό, βρες. Η Ελληνική αγορά, καλώς ή κακώς, είναι πολύ μικρή και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν.
 • Κάνε ένα “φρεσκάρισμα” στο βιογραφικό σου. Δες τι έχεις γράψει, θυμήσου τι εννοείς σε κάθε bullet και ετοιμάσου για τις αντίστοιχες ερωτήσεις.
 • Την προηγούμενη ημέρα, τηλεφώνησε ή στείλε ένα email για να επιβεβαιώσεις τη συνάντηση.
 • Επιβεβαίωσε από πριν πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να πας στο χώρο της συνέντευξης. Ιδανικά, πρέπει να φτάσεις 5 με 10 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού.

Startup Stock Photos

Η Συνέντευξη

Έχεις περάσει επιτυχώς όλα τα προηγούμενα στάδια και πλέον έχει φτάσει η μεγάλη στιγμή της συνέντευξης. Αφού λέτε τα τυπικά, ξεκινάει η πραγματική συνέντευξη που θα κρίνει αν θα περάσεις στον επόμενο γύρο, αν θα σε προσλάβουν ή αν απλώς θα σου πουν το τυπικό “χάρηκα, θα επικοινωνήσουμε”.

 • Προσπάθησε να είσαι φιλικός και ευγενικός χωρίς να δείχνεις ότι φοβάσαι ή έχεις άγχος. Μην γίνεις όμως υπερβολικά φιλικός. Επίσης, φρόντισε η συμπεριφορά σου και η γλώσσα του σώματος σου να μην βγάλουν κάποια αλαζονεία απέναντι στον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου.
 • Απάντα στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Αν πεις κάτι που δεν ξέρεις είναι πολύ πιθανό να “αποκαλυφθείς” κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ή, ακόμα χειρότερα, μετά την πρόσληψη. Μην ντραπείς να πεις “δεν το ξέρω αυτό”, ο εργοδότης θα το εκτιμήσει.
 • Σίγουρα θα ρωτηθείς για τους προηγούμενους εργοδότες σου. Μην μιλήσεις επιθετικά γι αυτούς αν δεν είχες τις καλύτερες σχέσεις. Καλύτερα να πεις “δεν ταιριάζαμε σε συγκεκριμένα σημεία” ή κάτι αντίστοιχο, διπλωματικό.
 • Ρώτα κι εσύ πράγματα για την εταιρεία και για τη θέση. Η συνέντευξη δεν είναι μία μονόπλευρη διαδικασία που κρίνεται μόνο ο εργαζόμενος αλλά αντίστοιχα πρέπει να κρίνεται και ο εργοδότης. Σίγουρα μπορείς να καταλάβεις πολύ περισσότερα σε ένα one to one απ’ ότι σε 3-4 παραγράφους μιας αγγελίας. Μερικές πολύ καλές ερωτήσεις θα βρεις σε αυτό το άρθρο: 6 questions you should ask about a company’s culture before you accept the job
 • Υπάρχουν κάποιες “στάνταρ” ερωτήσεις στις συνεντεύξεις όπως “γιατί θέλεις να δουλέψεις στην εταιρεία μας” ή “γιατί πιστεύεις ότι ταιριάζεις σε αυτόν τον ρόλο”. Προετοίμασε τις απαντήσεις σου από πριν γι αυτές και κέρδισε έξτρα πόντους. 20 τέτοιες ερωτήσεις, ανάμεσα τους και κάποιες περίεργες όπως “Coca-Cola ή Pepsi;” υπάρχουν εδώ: 20 Questions to Ask (Or Be Ready to Answer!)
 • Όταν θα ρωτηθείς για τα λεφτά, πες το ποσό με το οποίο θα ήσουν πραγματικά ικανοποιημένος. Δεν εννοώ να πεις 30.000 το μήνα, εννοώ όμως να πεις ένα νούμερο που πραγματικά πιστεύεις ότι κοστολογείται η δουλειά σου, αναλογιζόμενος πάντα το μισθό των αντίστοιχων θέσεων, την “σπανιότητα” των χαρακτηριστικών σου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά.
 • Σε περίπτωση που έχεις ήδη δουλειά, για να αποφύγεις παρεξηγήσεις, τόνισε αν μπορούν να επικοινωνήσουν ή όχι με τον τωρινό εργοδότη σου. Αντίστοιχα, ενημέρωσε εξαρχής για το πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να εργάζεσαι στην νέα εταιρεία και για το notice που θα πρέπει να δώσεις στην παλιά.
 • Αν έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο για το επόμενο χρονικό διάστημα (πχ θα δουλέψω 6 μήνες και μετά θα πάω στρατό ή θέλω να πάω για μεταπτυχιακό σε 2 χρόνια), ενημέρωσε αντίστοιχα τον υποψήφιο εργοδότη ώστε να μπορεί να αποφασίσει γνωρίζοντας όλα τα κριτήρια.
 • Φεύγοντας, ρώτησε ποιο είναι το timeplan για την κάλυψη της θέσης και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Μετά τη συνέντευξη

Όπως κι αν πήγε η συνέντευξη, καλό είναι να παραμείνεις τυπικός και ευγενικός ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρει τελικά η θέση. Αν είναι μεγάλη εταιρεία, πολύ πιθανόν να έχει και κάποιο άλλο, αντίστοιχο opening ενώ αν είναι πιο μικρή εταιρεία, μπορεί να σε καλέσει στο μέλλον ξανά ή να προωθήσει το βιογραφικό σου σε κάποια άλλη εταιρεία.

 • Πολύ πιθανόν να “χρωστάς” κάποιες απαντήσεις ή διευκρινίσεις από τη συνέντευξη που έκανες, πχ να αναφέρθηκες σε ένα case study που ο υποψήφιος εργοδότης σου δεν γνώριζε. Αυτό είναι μία πολύ καλή αφορμή για να στείλεις ένα email 1-2 γραμμών με κάποιο link και έτσι να ολοκληρώσεις τον κύκλο των θετικών εντυπώσεων που έχει ξεκινήσει από το βιογραφικό σου.
 • Ανάλογα με το timeplan που σου έχουν δώσει για την πρόσληψη της θέσης, κάνε το απαραίτητο follow-up για να ρωτήσεις αν προχωράτε ή όχι. Αν δεν τα πήγες τόσο καλά στη συνέντευξη, μπορεί αυτό το email να σου εξασφαλίσει μία δεύτερη συνέντευξη ή, αν τα πήγες καλά, μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές σου.
 • Αν δεν σε ενδιαφέρει τελικά η θέση, μην το πεις στον εργοδότη αν δεν σου κάνει κάποια πρόταση συνεργασίας. Δεν έχεις λόγο να τον απορρίψεις από πριν. Κανένας μας δεν νιώθει όμορφα όταν τον απορρίπτουν, για οποιοδήποτε λόγο.
 • Αν σε ενδιαφέρει η θέση αλλά ο εργοδότης σου επιλέξει κάποιον άλλον για τη θέση, ρώτησε για ποιο λόγο δεν προτιμήθηκες εσύ έτσι ώστε να σου πει τα μειονεκτήματα σου ή, αντίστοιχα, τα πλεονεκτήματα του άλλου. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάρεις απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αλλά, αν πάρεις, σίγουρα θα είναι πολύ χρήσιμο το feedback για επόμενες δουλειές.

Watch

Bonus: Μην περιμένεις την αγγελία

Έστω ότι θέλεις να δουλέψεις πάρα πολύ σε μία συγκεκριμένη εταιρεία αλλά δεν βλέπεις ποτέ κάποιο job opening στον τομέα σου. Έχεις 2 επιλογές: η πρώτη είναι να περιμένεις κάποια στιγμή να ανοίξει μία θέση. Η δεύτερη επιλογή είναι να δημιουργήσεις την ευκαιρία μόνος σου.

Πολλές φορές, οι θέσεις που ανοίγουν, καλύπτονται είτε εσωτερικά, είτε από παλαιότερους υποψηφίους χωρίς καν να βγει κάποια αγγελία. Οπότε, φρόντισε να φτάσει το βιογραφικό σου στον εκάστοτε υπεύθυνο προσλήψεων από πριν. Ιδανικά, θέλεις να πάει “συστημένο” από κάποιον που εργάζεται ήδη στην εταιρεία.

Αν δεν γίνεται αυτό, τότε μπορείς να προσεγγίσεις τον υπεύθυνο προσλήψεων εξηγώντας του γιατί θέλεις να δουλέψεις τόσο πολύ σε αυτή την εταιρεία, ποια είναι τα skills σου και γιατί πιστεύεις ότι ταιριάζεις με την κουλτούρα της.

Αντί επιλόγου

Ναι, όλα τα παραπάνω είναι πολλά και πιθανότατα σε κούρασαν. Καλώς ή κακώς όμως, είναι απολύτως απαραίτητα για να κυνηγήσεις και να κερδίσεις τη δουλειά των ονείρων σου. Εκεί έξω υπάρχει ανταγωνισμός που κάνει τα παραπάνω, “πουλάει” καλύτερα τον εαυτό του και, πιθανότατα να σου πάρει τη θέση ενώ εσύ είσαι καλύτερος για τη δουλειά. Όλα τα παραπάνω πάντως, είναι απλές συμβουλές που συνοψίζονται σε 3 bullets:

 1. Να είσαι προσεκτικός και ειλικρινής
 2. Να είσαι φιλικός
 3. Να αποδείξεις έμπρακτα ότι ενδιαφέρεσαι για τη θέση

Αν τα θυμάσαι και τα εφαρμόζεις, τότε σίγουρα η πιθανότητα να πάρεις μία δουλειά, αυξάνεται.

Κι ένα ακόμα bonus, μετά τον επίλογο

Αν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, ασχολείσαι με digital marketing και συνεχίζεις να μην έχεις δουλειά, στείλε μου ένα email στο dkalogeropoulos ΠΑΠΑΚΙ jetdrops.com. Μπορεί κάτι να υπάρχει για σένα. 🙂

Ευχαριστώ τον Γιάννη (να γραφτείς στο newsletter του, είναι το καλύτερο του κόσμου), την Έλενα και τον Apas που διάβασαν το κείμενο πριν δημοσιευθεί και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους!

Advertisements

Written by dkalo

August 12, 2015 at 12:25

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Συμβουλές για το βιογραφικό, τη συνέντευξη και την… επ…. […]

 2. Πολύ χρήσιμο και πλήρες άρθρο! Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

  Thanasis

  September 1, 2015 at 13:16


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: