dkalo's blog

Μήπως δεν σου αρέσει τόσο πολύ το Twitter τελικά;

leave a comment »

Twitter

Βαρέθηκα το Twitter. Έχει γεμίσει από τυπάκια που λένε συνέχεια ατάκες, σου την πέφτουν με DMs και πλέον νοσταλγώ το “παλιό” Twitter, του 2009 που ήμασταν λίγοι και καλοί.

Βαρέθηκα το Twitter. Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, πλακώνονται, τα βρίσκουν και φτου κι από την αρχή.

Βαρέθηκα το Twitter. Παρεάκια που μιλάνε μεταξύ τους και δεν απαντάνε σε κανέναν άλλον. Snob τυπάκια που έχουν 2-3 χιλιάδες followers και νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

Τις τρεις παραπάνω ατάκες -και τις διάφορες παραλλαγές τους- τις έχεις ακούσει πολλές φορές, ειδικά αν είσαι στον χώρο της επικοινωνίας, της διαφήμισης ή των digital media. Συνήθως, η επόμενη πρόταση που ακολουθεί είναι:

Παλιά ήμουν πολύ active στο Twitter και το γούσταρα πολύ αλλά, για τους παραπάνω λόγους, εγώ πλέον δεν ασχολούμαι με το Twitter.

Και εκεί απορώ: Λες ότι σου άρεσε πολύ το Twitter και αποφάσισες να το παρατήσεις επειδή δεν σου αρέσουν κάποιοι χρήστες; Δεν εξετάζω -και δεν με ενδιαφέρει- αν όντως οι χρήστες που σε ενοχλούν είναι ενοχλητικοί. Μπορεί και να ‘ναι. Όμως, εσύ τι κάνεις γι αυτό;

Συνεχίζεις να τους κάνεις follow φυσικά. Υποθέτω ότι και στην ζωή σου κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα: κάθεσαι σε μία σχέση (φιλική ή ερωτική, δεν έχει σημασία) παρόλο που δεν σε γεμίζει και σε ενοχλεί. Αν αδυνατείς να πατήσεις το “unfollow” στο Twitter, πώς θα το κάνεις in real life?

Αν κοιτάξεις τα άτομα που κάνεις follow και τα άτομα που σε κάνουν follow θα δεις ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Ίσως να μην ταυτίζονται τα μέλη τους αλλά τα ενδιαφέροντα και των 2 groups είναι ίδια. Εσύ απλά είσαι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους μεν και τους δε. Είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτείς ότι εσύ αναπαράγεις πληροφορία από τους ανθρώπους που κάνεις follow σε ανθρώπους που κάνουν εσένα follow. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι οι followers σου σε κάνουν follow ακριβώς γι αυτές τις πληροφορίες που συλλέγεις από το δίκτυο των ανθρώπων που ακολουθείς. *

Αμέσως μετά, κοιτώντας το profile σου, καταλαβαίνεις ότι εσύ ο ίδιος είσαι όλα αυτά που -θεωρητικά- σε ενοχλούν. Λες κι εσύ “έξυπνες” ή έξυπνες ατάκες. Μιλάς με τους IRL φίλους σου μέσω Twitter χωρίς να σε νοιάζει τι μπορεί να πει ο κάθε άσχετος. Έχεις κι εσύ χρήστες στο timeline σου που “λατρεύεις να μισείς”.

Οπότε, σταμάτα να γκρινιάζεις για το Twitter και όλους αυτούς που έχουν κάνει accounts και “χαλάνε την κλειστή παρέα μας”. Δέξου ότι το Twitter δεν είναι μία κλειστή πλατφόρμα αποκλειστικά για τους “εκλεκτούς που είναι μέλη από το 2008” και αποδέξου ότι νέοι χρήστες με διαφορετική φιλοσοφία θα εγγράφονται συνεχώς στο social network.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 150.000 Έλληνες χρήστες και συνολικά 500.000.000 χρήστες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως ανακοίνωσε η ομάδα του Twitter, υπάρχουν 140.000.000 active χρήστες σε όλο τον κόσμο εκ των οποίων οι 22.000 με 23.000 είναι Έλληνες κατ’ αντιστοιχία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι από όλους αυτούς, εσύ είσαι ο “άτυχος” που έχεις πέσει σε όλους τους ενοχλητικούς και γι αυτούς παρατάς το Twitter που -υποτίθεται ότι- γουστάρεις.

Αν σε αυτά τα 140.000.000 χρήστες δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα δίκτυο από ανθρώπους που να σε ενδιαφέρουν αυτά που συζητάνε, μάλλον δεν σου αρέσει το Twitter τόσο πολύ όσο λες..

* Φυσικά στο Twitter οι χρήστες δεν αναπαράγουν μόνο πληροφορίες, αλλά η αναπαραγωγή πληροφορίας αποτελεί μία από τις κύριες λειτουργίες του μέσου.

[photo via]

Written by dkalo

April 1, 2012 at 16:43

Posted in Internet, Social Media

Tagged with ,

Leave a comment